Hoe kan je het best personeel behouden? 3 tips.

https://co-operations.nl/wp-content/uploads/Behoud-medewerkers-bouw-aan-waardevolle-relaties.jpg

Personeel behouden is steeds belangrijker aan het worden. Nu er veel meer vraag dan aanbod is liggen er namelijk kapers op de kust. Volgens een onderzoek van Randstad zijn er in de tweede helft van vorig jaar maar liefst 10% van de werknemers in Nederland geswitcht van baan, waarbij de schatting is dat dat percentage nu nog hoger ligt. Zaak dus om grip te hebben op personeel behouden.

Maar wat vinden werknemers belangrijk en waar moet jij als werkgever dus aandacht aan besteden? Wij zetten drie belangrijke tips op een rij.

Tip 1: Personeel behouden lukt nooit zonder goede arbeidsvoorwaarden

Het is misschien een open deur, maar werken doe je uiteindelijk wel voor een salaris. Een bedrijf kan nog zo leuk zijn, maar als je aan het einde van de maand geen salarisstrook ontvangt dan ga je toch op zoek naar iets anders. Het is dan ook van belang om goede primaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zodat een werknemer zekerheid heeft. Denk hierbij aan een stabiel en competitief salaris en een reiskostenvergoeding.

In een competitieve markt is het daarnaast ook belangrijk om te kijken naar secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden richten zich meer op het welzijn van de werknemer en het creëren van werkplezier. Denk hierbij aan het bieden van vermaak tijdens pauzes of brainstormsessies, zoals een dartbord of een pingpongtafel. Een goed koffiezetapparaat met lekkere koffie en maak een rondje wandelen een verplichting tijdens lange meetings. Tenzij het regent natuurlijk, dan zal het eerder averechts werken.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn de basis voor personeel behouden, maar ze werken uiteindelijk niet voor het opbouwen van een duurzame samenwerking. Dat brengt ons bij de tweede tip. Relaties opbouwen.

Tip 2: Bouwen aan relaties is bouwen aan personeel behouden

Hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, Ton Wilthagen heeft in een interview aan de Trouw uitgelegd dat vooral young professionals veel gevoeliger zijn voor zaken die te maken hebben met een goede werk-privé balans. Denk hierbij aan een zekere mate van autonomie wanneer het gaat om uren indelen, parttime werken of remote werken.

Waardevolle relaties tussen werkgever en werknemers ontstaan doordat beide partijen voldoende waarde voor elkaar creëren. Een werknemer levert goed werk en dat creëert natuurlijk waarde voor het bedrijf maar young professionals hebben daarnaast ook een verfrissend en vernieuwend effect op de meer senior collega’s. Een werkgever biedt waarde door goede arbeidsvoorwaarden en een positieve werksfeer. Een samenwerking die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen zorgt voor een informele sfeer waarin een werknemer zich gewaardeerd voelt. Dit zal dan ook bijdragen aan een duurzame werkrelatie.

Personeel behouden houdt dus sterk verband met de relatie die je onderhoudt met jouw personeel. De belangrijkste factoren om op te letten zijn dan:

Autonomie: laat jouw personeel zelf hun werkdag indelen, zelf kiezen waar ze werken, werk vanuit wederzijds vertrouwen.

Werksfeer: zorg voor een open en informele sfeer zodat jouw personeel niet snel zal overstappen zonder dat jij de signalen al hebt gezien/gehoord. Op die manier kan je ontevredenheden op tijd oplossen en meer grip hebben op personeel behouden.

Waardering: volgens een onderzoek van de GITP zijn werknemers vooral op zoek naar waardering en heeft dit een groter effect dan salarisverhoging. Wees dus niet zuinig met complimentjes wanneer mensen dat verdiend hebben.

Last but not least, ontwikkeling: De Trouw beschrijft een onderzoek van Randstad onder 13.000 werknemers waaruit is gebleken dat een werknemer die veel te kiezen heeft sneller bij de huidige werkgever zal blijven als er veel ruimte is voor ontwikkeling. In de breedste zin van het woord: “een goed carrièreperspectief en geld voor allerlei soorten bijscholing en cursussen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Behoud medewerkers bouw aan waardevolle relaties!

Tip 3: Ontwikkelen van personeel is personeel behouden

Ontwikkeling kan op verschillende manieren worden gefaciliteerd. Je kan cursussen aanbieden, in groepsverband of voor individuen, je kan (interne) mentoren aanstellen of je kan (online) bijscholing vergoeden. Als ondernemer mag je ontwikkelingskosten onbelast vergoeden en daarbij heeft jouw personeel vaak ook recht op een STAP-budget. Genoeg reden dus om in te zetten op ontwikkeling van jouw personeel.

Daarbij is het wel goed om te letten op goede begeleiding bij die ontwikkeling. Jonge talenten uitdagende rollen geven zonder goede begeleiding werkt namelijk averechts. Dan ligt een burn-out op de loer of voelen ze zich onvoldoende gehoord en gerespecteerd. In zo’n situatie is de kans groot dat de werknemer het gevoel heeft dat de relatie niet meer in balans is. Logisch dat de professional dan op zoek gaat naar een nieuwe omgeving. De begeleiding van young en medior professionals draagt dus enorm bij aan personeel behouden.

Hoe focus je op personeel behouden als je te druk bent voor constante begeleiding?

Het is begrijpelijk dat je als ondernemer en als bedrijf eigenlijk te druk bent om elke talentvolle jonge medewerker zelf te begeleiden. Een ontwikkeltraject kost tijd en energie die niet altijd te vinden is binnen een succesvol en dus druk bedrijf. Dan kan een externe mentor inhuren een uitkomst bieden. Wij hebben daarvoor het concept Rent-a-Mentor bedacht. Geslaagde professionals uit het veld die hun sporen al lang verdiend hebben, mét de tijd en energie om een young-professional te begeleiden. Dit levert jou niet alleen gelukkiger personeel op, maar ook beter personeel. Door de begeleiding van een ervaren mentor maken ze snellere en grotere stappen dan ze zouden doen als ze het alleen moeten uitvogelen. Jouw personeel behouden wordt dan een fluitje van een cent.

Benieuwd in welke vorm dit bij jouw bedrijf zou kunnen passen?

Petrosjan Damen

Expert en contactpersoon

telephone number

Plannen, prioriteren en escaleren: waarom leren we dat niet?

Ken je het volgende patroon? Je hebt prachtige organisatiedoelstellingen die je ook nog eens in een kundig beleidsplan voor de komende paar jaar hebt geconcretiseerd. Daar komen dan professionele jaarplannen en planningen uit die ook nog eens helder vertaald zijn naar team- en individuele doelstellingen en -planningen.

Wat kan er misgaan? ………De realiteit!!!!

In dit artikel geven we een paar tips over hoe je met zo’n situatie kunt omgaan.

Verhoog het rendement van jouw talent

Dit artikel gaat over onze Rent-a-Mentor propositie, waarmee we de productiviteit van jong talent in loondienst verhogen door het benutten van de senioriteit van onze leden, ervaren zelfstandig professionals. In de tekst staat niet alleen wat het voordeel van zo’n mentorrelatie is en hoe het proces loopt, maar ook hoe je dit als jong talent kunt financieren.

Let op de ‘expertreflex’ bij staffuncties

Experts van stafafdelingen die, vanuit de beste intenties, doorschieten in hun dienstverlening. Die zich blindstaren op het middel, hun vakgebied, en het bedrijfsdoel uit het oog verliezen. Dat komt in de beste organisaties voor. Hoe komt dat nu? En, belangrijker nog, hoe kun je deze ‘expertreflex’ voorkomen? Die vragen worden in dit artikel beantwoord.