Potentieel ontsluiten over grenzen van disciplines.
Doorgaans hebben ondersteunende afdelingen het goed voor elkaar, binnen hun eigen afdeling. Ze hebben scherp wie hun interne klanten zijn en welke diensten ze aanbieden tegen welke dienstverleningsniveaus. Maar, samenwerking tussen afdelingen is vaak minder goed. Waar wij bij veel organisaties nog verbeterpotentieel zien is het raakvlak tussen ondersteunende processen. Voorbeelden hiervan zijn: processen, zoals de instroom en uitstroom van medewerkers, die niet goed op elkaar aansluiten, vervuilde data in bronsystemen die door meerdere disciplines worden gebruikt en capaciteit die niet wordt uitgewisseld over de grenzen van teams. Er valt heel wat te halen door de samenwerking en communicatie tussen afdelingen te verbeteren.
Dat potentieel ontsluiten over de grenzen van disciplines en zo de samenwerking tussen de afdelingen te verbeteren is onze focus. Hierbij komt namelijk de kracht van ons multidisciplinaire collectief mooi samen met het verbeterpotentieel dat wij bij veel organisaties zien.


€ 0

Inhoud in het kort
– Onze visie op het thema
– Direct bruikbare tips
– Mogelijkheid tot nabespreken
– Cultuurscan
Whitepaper: Onze visie op Optimaal Organiseren om samenwerking tussen afdelingen te verbeteren
Co-operations stelt Optimaal Organiseren centraal als thema. Petrosjan Damen is specialist op dit gebied. Hij heeft onze visie in een informatief whitepaper vertaald, die u hier kunt aanvragen.
Wij sturen u de whitepaper op een later moment na, alsmede optioneel nog een aantal informatieve opvolgingen.

Petrosjan Damen
Expert en contactpersoon
“Potentieel ontsluiten over de grenzen van support processen. Daar helpen wij onze klanten mee.”
Coöperatief optimaliseren om samenwerking tussen afdelingen te verbeteren
Dit onontgonnen potentieel is naar ons idee het gevolg van de manier waarop er traditioneel gezien wordt geoptimaliseerd, namelijk met een focus op de eigen discipline en samenwerking binnen de afdeling, in plaats van samenwerking tussen afdelingen. Wij zien een manier om dit potentieel te ontsluiten over de grenzen van afdelingen. Deze aanpak noemen wij coöperatief optimaliseren. Dit staat voor verbeteren over de grenzen van afdelingen in plaats van per discipline.
Wat Co-operations voor u kan doen
Doordat alle ondersteunende expertises (HR, Finance, IT, etc.) in ons collectief aanwezig zijn kunnen wij u bij uitstek helpen om het potentieel te ontsluiten over de grenzen van uw support afdelingen. Bij elke opdracht benutten wij namelijk onze multidisciplinaire benadering. Om te bepalen waar het grootste verbeterpotentieel zit beginnen wij opdrachten doorgaans met het uitvoeren van onze Support Scan. Aan de hand van een aantal gesprekken met belangrijke stakeholders brengen wij het potentieel in kaart aan de hand van 7 thema’s. Zie de whitepaper die op deze pagina is aan te vragen voor meer informatie over de aanpak van onze Support Scan. Of vraag een Sparring Sessie aan via het formulier aan de rechterkant.
Sparring sessie.


Ton Nijenhuis en Petrosjan Damen
Oprichters van Co-Operations.
“Het was tijd voor iets anders.”
De wereld verandert continu. Ook de arbeidsmarkt en behoefte van organisaties aan ervaren en deskundige ondersteuning. Co-operations speelt in op deze gewijzigde behoefte.
De kracht van samenwerking tussen afdelingen verbeteren
Co-operations werkt vanuit de overtuiging dat samenwerken, ervaring en deskundigheid de sleutel is tot succes. Dit hebben wij vastgelegd in ons manifest.